Coraz więcej osób przestaje jeść mięso. Powody przejścia na wegetarianizm żywienia są różne: ekologiczny, filozoficzny, etyczny a przede wszystkim zdrowotny. Trend ten widoczny jest na całym świecie, a kuchnia wegetariańska szturmem podbija serca konsumentów.
Wegetarianizm na świecie
Przykładowo Chiny i Tajwan promują, na szczeblu rządowym ”1 dzień wegetariański w każdym tygodniu”. W samej Polsce nie jedzących mięsa jest 4% ludności, co oznacza że ponad 1mln osób w wieku 18-65lat odstawiło mięso. Dieta wegetariańska oparta jest głównie na pokarmach roślinnych. Eliminujemy z niej wszelkiego rodzaju mięsa, w tym drób, ryby i owoce morza. Zostawiamy jedynie produkty odzwierzęce tj. jaja, mleko i przetwory. Potrawy wegetariańskie bazują jednak na warzywach, owocach, orzechach i zbożach.
Zalety diety wegetariańskiej
Dieta taka ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie, ponieważ zawiera małą ilość tłuszczów nasyconych oraz cholesterolu. Dzięki niej spożywamy więcej błonnika pokarmowego, potasu i antyoksydantów. Jeżeli obawiasz się niedoborów pokarmowych to regularnie wykonuj badania kontrolne i w razie potrzeby przyjmuj potrzebną suplementację wit. B12, wit. D, żelaza czy cynku. Wegetariański model zmienia nawyki żywieniowe na zdrowsze, jak i zapobiega chorobom cywilizacyjnym i dietozależnym tj. cukrzyca, miażdżyca , otyłość czy nadciśnienie tętnicze.