Ta przyprawa wyróżnia się korzennym smakiem oraz ciekawym zapachem, dzięki czemu stał się ważnym dodatkiem w kuchni osób stawiających na aromatyczne ciasteczka. Anyż ma jednocześnie sporą wartość odżywczą, a włączenie go do diety każdemu z nas może przynieść sporo korzyści.
Zdrowa dieta
Wiadomo, że zdrowa dieta z takim dodatkiem może chronić nas przed bakteriami oraz wolnymi rodnikami, wiadomo też, że anyż może sobie doskonale poradzić w walce z wirusami oraz infekcjami grzybiczymi. Wyciąg wodny z anyżu lub pozyskany z niego olejek to świetne wsparcie dla tych, którzy zmagają się z gorączką, oraz dla tych, którzy poszukują skutecznego środka rozkurczowego. Anyż bardzo dobrze sprawdza się w kuracji stosowanej przez kobiety, które chcą złagodzić dolegliwości towarzyszące menopauzie, jest też wielkim sojusznikiem tych osób, które zmagają się z astmą.
Anyż – na co pomaga?
Herbata z anyżem ułatwia trawienie oraz walkę z nudnościami, może się jednocześnie sprawdzić jako naturalny środek przeciwbólowy. Sięganie po anyż zalecane jest też tym osobom, które chcą w naturalny sposób wzmocnić swą odporność i skuteczniej chronić się przed grypą oraz przeziębieniem. Powodów, dla których warto docenić anyż, jest zatem sporo, a im prędzej to zrobimy, tym lepiej dla nas.